FAQ Jesmonite

Wat is Jesmonite?

Volgens Jesmonite.com werd het materiaal in 1984 uitgevonden en wordt het vooral door artiesten gebruikt, die op zoek zijn naar een ecologisch verantwoord alternatief voor resin en bouwmaterialen.  Zo kwamen ze bij dit gipscomposiet materiaal.

Het is dus een ecologisch, water- en vuurbestendig product.  

Voor meer informatie over dit product verwijs ik naar de officiële website van Jesmonite.

Jesmonite is (nog) niet getest op voedsel, dus voorlopig wordt het afgeraden om het product te gebruiken in contact met voedsel.  Het is niet vaatwas- en microgolfbestendig.

 

Luchtbelletjes, kleurschakeringen, vlekjes,...?

Alle producten worden met de hand gemaakt en tijdens dit productieproces kan het zijn dat er luchtbelletjes verschijnen.  Ik doe mijn uiterste best dit zoveel mogelijk te vermijden, maar het kan niet gegarandeerd worden dat deze schoonheidsfoutjes niet zicht baar zijn.  Hetzelfde geldt voor kleine kleurvariaties of kleine vlekjes.

 

Hoe onderhoudt ik mijn producten?

Je product wordt afgewerkt met een speciale wax. Dit maakt je product waterbestendig.  De producten komen echter best niet in aanraking met sterke chemische producten om vlekvorming of verkleuring te voorkomen.  De producten zijn waterbestendig en kunnen mits een natte, zachte doek proper gemaakt worden.  

FAQ Porselein

Hoe zit dat met die porseleinverf?  Is dat giftig?

Het antwoord is JA!  Maar laat dit u niet tegen houden!  Je moet er rekening mee houden dat dit servies dus ofwel decoratief gebruikt kan worden, of met enige voorzichtigheid.  De tassen kunnen perfect gebruikt worden, gezien deze langs de binnenzijde niet beschilderd zijn en de drank dus niet met de verf in aanraking komt.  Bestelt u een bord of etagère, is het belangrijk dat u de voeding niet rechtstreeks op de verf plaatst.  U kan deze dus perfect met voorverpakte of beschermde voeding zoals snoepjes of 'pateekes' (gebak) gebruiken, of u legt zelf een papieren kantje onder de voeding.  Snij zeker niet in de verf, want dan komen de giftige stoffen vrij.

 

Hoe onderhoud ik het porselein?

Het is belangrijk te weten dat deze producten niet vaatwasbestendig zijn en best niet met een harde spons afgewassen worden.  Afwassen kan met een zachte natte doek en een beetje zeep.  Echter, de verf zal er met de tijd wel afgaan, afhankelijk van de intensiteit waarmee u het product gebruikt.  Wij hebben thuis zelf allemaal een 'gepimpte' koffiemok dewelke bijna dagelijks wordt gebruikt.  Na ongeveer een jaar, zijn ze nog steeds mooi.  Maar, we zijn er dus bij het afwassen heel voorzichtig mee.

 

De verf komt er al heel snel af, wat doe ik nu?

De producten zijn afgebakken in de oven.  Moest het zijn dat de verf er heel snel afkomt, geef me dan een seintje en stuur een foto door.  Het kan al eens gebeuren dat de verf niet genoeg is ingebakken en dan ga ik met u op zoek naar een oplossing.